Giv din hvalp muligheder og undgå adfærdsproblemerGiv din hvalp valgmuligheder og undgå adfærdsproblemer.

Læs endelig videre, denne artikel er opdateret 24 januar 2023.

Størstedelen af fremtidige adfærdsproblemer skabes i hvalpe- og unghundealderen. Det kan eksempelvis være at hunden mangler socialisering, har været udsat for negativ socialisering så som sociale traumatiseringer, hård opdragelse samt manglende omsorg og forståelse.

Årsagerne kan være mange, men fælles for dem alle er, at der skabes en stress som hvalpen ikke har mulighed for at ændre på.

Stress har en vigtig funktion, den skal handles på. Hvis ikke man kan handle på den vil stresshormonerne øges og ophobes i kroppen med dertilhørende øget frustration og et nervesystem i forhøjet alarm beredskab.

Når kroppen igennem længere tid producerer store mængder stresshormoner eks. adrenalin og noradrenalin, vil binyrerne begynde at producere mere kortisol (langtids stresshormon) som bevirker at nervesystemet kører i konstant beredskab. Det er den samme tilstand som hos os mennesker, den gør os fysisk syge og vi går ned med stress. På samme måde slider den på hvalpen, både psykisk og fysisk. Hele den hormonelle balance blive forskudt, en usund tilstand for hele krop og sjæl.

Stress øges især på disse 3 oversete punkter i vores hvalpes hverdag.

Krav og forventninger
Allerede inden hvalpen er ankommet, har vi krav og forventninger, som skal opfyldes både i hverdagen og til hundetræningen. Hvalpen, som er otte uger når den forlader sin mor, skal ikke bare forholde sig til fremmede mennesker og til et helt fremmede miljø. Der bliver også lagt et pres allerede fra første dag. Her er er udpluk af de mest almindelige krav og forventninger:

Hvalpen skal:

  • kunne være kunne være alene hjemme (i op til otte-ni timer)
  • være renlig
  • sove igennem om natten
  • sove for sig selv, alene
  • komme, når man kalder
  • kunne lide andre hunde
  • kunne lide mennesker og børn
  • kunne lide at køre bil, bus og tog
  • kunne håndtere et befærdet og stresset miljø

Hvalpen må ikke:

  • bide i ting eller inventar
  • bide i hænder og fødder
  • jagte børnene eller katten
  • hoppe op
  • tigge ved bordet
  • stjæle
  • trække i snoren
  • bide i snoren, når vi går tur
  • grave huller i haven

Vores krav og forventninger til den lille hvalp er uendelige og helt urimelige. Hvalpen bliver frustreret og stresset, resultatet er at vi bliver irriteret, vrede og hvalpen skældes ud og ender med at blive endnu mere frustreret og stresset.

For lidt søvn
Hvalpens søvnbehov er stort, hvalpens hjerne har behov for at fordøje og filtrere alle de daglige oplevelser. For at hvalpen ikke skal udvikle langtidsstresshormoner bør den hvile/sove minimum 18-21 timer dagligt for at opnå den dybe søvn hvor hjernen kan regenerere  Dette er en ekstremt overset faktor som skaber mængder af stress. Denne tilstand af frustrationen og stress samt alt for lidt dyb søvn øger energiniveauet hos hunden som vi fejlagtigt tolker at hunden mangler mere aktivering!
Vi øger derfor hundens daglige fysiske stimulering gennem længere gåture, flere opgaver, mere træning, kaster bolde eller pinde for at brænde den krudt af. Men i stedet sker der noget helt andet,  vi smider nemlig mere brænde på bålet. Stresshormoner forøges og ophobes i muskler gennem tid og samtidigt kører nervesystemet på overload, man har nu ubevidst skabt en hund der er blevet adrenalin-junkie. Adfærdsproblemerne følger hånd i hånd med øget stress.

Manglende indflydelse og kontrol
Videnskabelige undersøgelser på både dyr og mennesker viser tydeligt, at stress øges væsentligt når vi fratages muligheden for at påvirke vores situation. Stress har jo lige netop det formål at få os igennem og ud af utrygge og frygtsomme situationer.

Følelser driver/styrer adfærd, vi bør blive bedre til at imødekomme hundens brug for tid og muligheder ved helt naturligt at skabe afstand til utrygge situationer, som naturen har tiltænkt det. Hvalpe har behov for tid og muligheder til at kunne regulere sine følelser.

En helt almindelig gåtur kan indeholde mange situationer (stimuli) som hunden gerne vil undgå og skabe behørig afstand til. Vi presser ubevidst vores hunde ud i det modsatte. Vi ønsker at vise hvalpen at det “farlige” ikke er så farligt ved at blive i situationen, eller ved at gå alt for tæt på. Vi er dermed med til at presse vores hvalpe ud i situationer som øger stress (Fight or Flight response), det hæmmer hvalpens helt naturlige selvreguleringsevne. Med tiden når hvalpen bliver ældre vil Flight ofte ændres til Fight respons, hunden bliver reaktiv, udadreagerende på miljøet omkring den.

Hvordan kan jeg hjælpe min hvalp?
Observere din hvalp, hvor er den tryg og hvor er den utryg. Giv din hvalp indflydelse og mulighed til at selvregulere fra utryg til tryg. Har din hund behov for afstand, er det vigtigt at imødekomme det. Det er den bedste opskrift for en fremtidig tryg hund! Din hund bliver altså ikke mere bange af at kunne skabe afstand til noget utrygt, det er en myte og en rigtig nasty en af slagsen.

Ved systematisk at øger afstanden, når hvalpen har behov for at selvregulere, hjælper du din hvalp med at øge egne kompetencer til at træffe rigtige valg i lignende situationer. Det øger tillid til egne kompetencer og miljøet omkring den. Når hvalpen får muligheden for at selvregulere, vil det ’farlige’ blive meget mindre farligt, og den naturlige nysgerrighed øges, ja helt naturligt. Din hvalp får vigtige redskaber som den skal bruge i fremtiden.

Undgå adfærdsproblemer
Mange adfærdsproblemer opstår når vores hunde sættes i situationer, hvor de ikke kan bunde, hvor de ikke har mulighed for at ændre på deres situation i at skabe tryghed og sikkerhed for sig selv.

Kig på din hvalp, den er sin helt egen og meget forskellig fra andre hunde. Vil DIN hvalp hilse på den store hund på vejen? Vil DIN være sammen med alle de løse hunde i hundegården? Eller vil din hvalp hellere gå væk, være for sig selv? søger din hvalp dig? – Hjælp din hund til afstand eller tag din hvalp op i din trygge favn, Ja du MÅ godt! Du må nemlig godt tage din hund op uanset hvad alle andre omkring dig siger. Det øger ikke din hunds usikkerhed, utryghed eller frygt, det er nemlig også en rigtig nasty myte.

Er din hvalp ok med ud og gå tur midt i myldretid på en befærdet vej? Eller sætter den sig ned og vil ikke gå videre? – Hjælp din hund til afstand, gå hjem eller tag din hvalp op i din trygge favn, og ja du må godt!

Det er vigtigt, at vi tænker over de krav og forventninger, vi stiller. Giv din hvalp valgmuligheder, lad hvalpen vælge fra eller til og blive mester i at selvregulere. Ofte har de bare behov for tid. Vi styrker hvalpens selvværd ved at give hunden muligheder til at påvirke sin egen tryghed og sikkerhed. Din hvalp vil have større mulighed for at udvikle sig mentalt i balance,
i sit helt eget tempo ❤️

Denne artiklen blev oprindeligt skrevet og bragt i Dyrefondets blad april 2014, artiklen er revideret januar 2023.